Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.
De ‘dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing’ zijn levensmiddelen die worden gebruikt in energiebeperkende diëten. De samenstellingsvoorschriften voor deze producten worden versoepeld op gebied van de voorgeschreven gehaltes aan linolzuur, alfa-linoleenzuur en magnesium. In dit artikel staan de wijzigingen overzichtelijk op een rij.
Voor deze producten zijn samenstellings- en etiketteringsvoorschriften opgenomen in Verordening (EU) 2017/1798. Daarnaast moeten producten voor gewichtsbeheersing voldoen aan de algemene etiketteringsvoorschriften uit Verordening (EU) nr. 1169/2011. De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) heeft op verzoek van een fabrikant nieuwe wetenschappelijke gegevens met betrekking tot linolzuur, alfa-linoleenzuur en magnesium beoordeeld. Uit deze gegevens blijkt dat de samenstellingsvoorschriften versoepeld kunnen worden.
Linolzuur en alfa-linoleenzuur (LA en ALA) zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, ook wel bekend als omega-6 en omega-3-vetzuren. Producten voor gewichtsbeheersing moesten voorheen per volledig dagrantsoen minstens 11 g linolzuur en minstens 1,4 g alfa-linoleenzuur bevatten. Uit de nieuwe gegevens blijkt echter dat de benodigde hoeveelheid linolzuur volledig vrijkomt bij de afbraak van vetweefsel. De afbraak van vetweefsel voorziet daarnaast voor 40% in de benodigde hoeveelheid alfa-linoleenzuur. Het is dus volgens de EFSA niet nodig om linolzuur aan producten voor gewichtsbeheersing toe te voegen. Het minimumgehalte voor alfa-linolzuur kan bovendien met 40% worden verlaagd naar 0,8 g per volledig dagrantsoen.
De EFSA heeft tevens beoordeeld of het mogelijk is het maximumgehalte voor magnesium in producten voor gewichtsbeheersing te verhogen. Magnesium kan diarree veroorzaken, maar ernstige diarree is niet waarschijnlijk bij personen met overgewicht. Deze personen zullen namelijk eerder last hebben van constipatie dan van diarree. De EFSA concludeert op basis van de wetenschappelijke gegevens dat het veilig is om het maximumgehalte voor magnesium te verhogen van 250 mg naar 350 mg/dag per volledig dagrantsoen.
De wijzigingen zijn opgenomen in bijlage I bij Verordening (EU) 2017/1798. De wijzigingen zijn reeds per 29 november 2022 in werking getreden. Aangezien het gaat om een versoepeling van de samenstellingsvoorschriften, is er ook geen overgangsperiode van toepassing. De fabrikanten kunnen dus per direct de gehaltes aan linolzuur, alfa-linoleenzuur en magnesium in de betreffende producten gaan aanpassen.
Onze Food Law Guide is voor u de oplossing. Voor meer informatie neemt u contact op via +31 30 65 66 010 of mailt u naar foodlawguide@precongroup.com.
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.