Voedselveiligheidscultuur.
Het begrip ‘voedselveiligheidscultuur’ wordt steeds vertrouwder binnen de voedingsmiddelenindustrie. Sinds de nieuwe GFSI 2020 benchmark verplicht stelde dat iedere certificeringsstandaard voedselveiligheidscultuur moest opnemen, hebben de BRCGS, IFS en FSSC dit nu stevig verankerd in de standaarden.
In wetgeving is dit vastgelegd in verordening 2021/382, een aanvulling op de bestaande verordening 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne. Hiermee kunnen ook toezichthouders, zoals de NVWA in Nederland en de FAVV in België, de implementatie van deze wetgeving in jouw bedrijf beoordelen.
Dit zijn externe prikkels die ervoor zorgen dat jij iets met voedselveiligheidscultuur moet doen. Voedselveiligheidscultuur is echter een onderwerp dat zich niet laat vangen in een mooi beleidsdocument of doelstellingen. Cultuur heeft te maken met alle gewoontes, gedragingen en (on-)geschreven regels binnen jouw bedrijf.
Lukt het bijvoorbeeld maar niet om iedereen een haarnetje te laten dragen? Wordt de hygiënesluis regelmatig overgeslagen? Of lijkt de kwaliteit bij de ene ploeg een andere te zijn dan bij de volgende ploeg? Dan is het wellicht tijd voor een verandering.
Meer regels of procedures opstellen is niet de oplossing, het bijsturen van gedrag is dat wel. Inmiddels heeft Précon haar methode succesvol toegepast bij diverse bedrijven.

Gerelateerde trainingen.
Veelgestelde vragen.
Het ontwikkelen van een effectief HACCP-plan vraagt om een multidisciplinaire benadering, zo nodig met inbegrip van expertise op terreinen zoals diergeneeskunde, microbiologie, gezondheidskunde, voedingsmiddelentechnologie, chemie en werktuigbouwkunde. Het levensmiddelenbedrijf moet zorgen dat voldoende specifieke kennis en expertise aanwezig is. Daar waar deze expertise niet binnen het bedrijf beschikbaar is, dient advies van externen te worden betrokken. Externe expertise kan komen uit bronnen als handels- en productorganisaties, onafhankelijke experts, overheidsdiensten, vakliteratuur en hygiënecodes.
Het is van belang dat je op ieder moment de voedselveiligheid van jouw producten waarborgt. Hierbij is vaak een aanzienlijke rol voor medewerkers weggelegd. Daarom wordt steeds meer aandacht aan de cultuur omtrent voedselveiligheid besteed.
Een verhoogde voedselveiligheidscultuur zorgt vaak voor minder fouten en een verhoogde kwaliteit van jouw producten. Dit zorgt voor minder klachten en minder kosten.
Cultuur heeft te maken met alle gewoontes, gedragingen en (on)geschreven regels binnen jouw bedrijf. Volgens verordening (EU) nr. 2021/382 moeten bedrijven zorgen dat de voedselveiligheid gewaarborgd wordt door onder andere betrokkenheid door het management, leiderschap, bewustzijn over de voedselveiligheidsgevaren, communicatie en het beschikbaar stellen van voldoende middelen.
Het is belangrijk de huidige stand van zaken in kaart te brengen. Wat gaat er goed en waar kunnen er dingen verbeterd worden? Voor een objectieve beoordeling kan gebruik gemaakt worden van ons cultuurmeetmodel. Op basis van de uitkomsten van deze nulmeting kan een plan van aanpak worden opgesteld.

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?
Onze professionals helpen je graag!