Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager in de food?

Deze vraag zorgt bij veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie voor hoofdbrekens. Het vinden van de ideale kwaliteitsmanager food gaat niet vanzelf, maar met een goed personeelsbeleid kun je het proces vergemakkelijken. Hoe speel je in op de uitdaging van het aantrekken van een goede kwaliteitsmedewerker food?

Kwaliteitsmedewerker aan het werk
Kwaliteitsmedewerker aan het werk

Definieer de rol van de kwaliteitsmanager food binnen je organisatie

Voordat je actief op zoek gaat, is het belangrijk om je een goed beeld te vormen van de rol die de kwaliteitsdienst binnen de organisatie speelt. Is de kwaliteitsmanager food meer een controleur of een ambassadeur van kwaliteit? Kijkt hij/zij achteraf of alles correct is uitgevoerd, of richt hij/zij zich op de toekomst door beleid te ontwikkelen en processen continu te verbeteren? Het kwaliteitsdenken moet verankerd zijn in het management en de cultuur van je organisatie; hoe meer dat het geval is, hoe hoger de eisen die aan de kwaliteitsmanager food gesteld worden.

De functie van kwaliteitsmanager food is veelzijdiger dan ooit

Door ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie, veranderende wet- en regelgeving, de opkomst van keurmerken en audits is de functie van kwaliteitsmanager sterk uitgebreid. De kwaliteitsmanager food richt zich niet alleen op QA (Quality Assurance) en QC (Quality Control), maar ook op duurzaamheid, zowel in het proces als in de keten. Certificeringen vragen om meer dan alleen registratie en controle; de kwaliteitsmanager food moet zich bijvoorbeeld ook bezighouden met leveranciersrelaties, klantrelaties, opleidingsbeleid, voedselveiligheidscultuur, milieu, duurzaamheid, fraude en integriteit.

Kennis van voedingsmiddelentechnologie is niet langer voldoende

De rol van kwaliteitsmanager food vereist naast productkennis ook uitgebreide kennis van wet- en regelgeving, administratieve nauwkeurigheid en vaardigheden in het implementeren, onderhouden en controleren van kwaliteitssystemen. Bovendien, als de kwaliteitsmanager food ook een ambassadeur van kwaliteit is, moet hij of zij in staat zijn om beleid te ontwikkelen, projecten te leiden en teams aan te sturen met focus op kwaliteit en verbetering. De juiste kwaliteitsmanager food heeft uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden om deze visie zowel intern als extern over te brengen.

Kandidaten zoeken is als zoeken naar een speld in een hooiberg

Het vinden van een capabele en ervaren kwaliteitsmanager food is een uitdaging, vooral omdat jonge kandidaten met een afgeronde opleiding voedingsmiddelentechnologie schaars zijn. Vaak missen deze kandidaten de nodige ervaring om de functie volledig in te vullen. Ook zij-instromers uit andere rollen binnen de organisatie missen vaak de inhoudelijke kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de functie van kwaliteitsmanager food. Précon biedt voor deze kandidaten een complete opleiding van een jaar, waarin zowel kennis als vaardigheden worden aangeleerd. Kandidaten kunnen op elk gewenst moment met de opleiding starten.

Interim medewerkers voor kwaliteitsmanagement

Heb je tijdelijk ondersteuning nodig tot de ideale kandidaat is gevonden? Précon biedt ervaren food consulants die direct aan de slag kunnen in jouw bedrijf. Of het nu gaat om specifieke klussen, kwaliteitsverbetering of tijdelijke vervangingen, onze food consultants brengen de juiste expertise met zich mee om jouw organisatie op het gebied van kwaliteitsmanagement te ondersteunen. Onze interim consultants food kunnen snel inspelen op de behoeften van jouw organisatie, zonder dat je lang hoeft te zoeken naar een vaste medewerker.

Meer weten over food consultancy?

Neem contact met ons op om te bespreken hoe onze interim medewerkers jouw organisatie tijdelijk kunnen ondersteunen met kwaliteitsmanagement. Bel +31 (0)30 – 65 66 010 of stuur een e-mail naar info@precongroup.com.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.