Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

Veiligheidsinformatieblad (VIB).

Het veiligheidsinformatieblad (VIB) is onmisbaar als je wilt dat jouw klanten en consumenten veilig en gezond kunnen omgaan met de producten die jij levert. Een VIB bevat alle informatie die nodig is om veilig met jouw product om te gaan. Een correct VIB is daarom jouw paspoort om jouw product in de EU te mogen verhandelen.

Het belang van een correct VIB.

  • Informatie over de gevaren: het VIB bevat de gevarenclassificatie van de stof of het mengsel volgens de Europese CLP-verordening en informeert je over de gevaarlijke eigenschappen van het product. Aan de hand van deze informatie kun je vaststellen wat de verdere wettelijke verplichtingen zijn.
  • Juiste etikettering: het VIB vertelt je welke gevarenpictogrammen en waarschuwingsteksten van toepassing zijn en helpt je bij het juist etiketteren van jouw product.
  • Aanmeldingen bij het antigifcentrum: het VIB bevat informatie die je nodig hebt om jouw gevaarlijke producten aan te melden bij het antigifcentrum van de landen van verkoop. Bij het aanmelden van producten in de Europese Poison Centres Notification (PCNP) wordt dit nog belangrijker!
  • Informatie over vervoer en opslag: het VIB bevat belangrijke informatie over het veilig vervoeren en opslaan van de stof of het mengsel en zorgt er voor dat door de hele toeleveringsketen veilig kan worden gewerkt.
Direct contact

Waarmee kunnen wij onze klanten helpen?

Précon werkt al jaren als kwaliteitsadviseur voor grote internationale partijen. Onze consultants beoordelen bestaande VIB’s voor onze klanten en adviseren daarbij over noodzakelijke aanpassingen. Ook ondersteunen wij onze klanten bij het ontwerpen van etiketten die in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving.

Onze consultants helpen je graag op weg bij het beoordelen van jouw VIB. Indien nodig geven wij verder advies over eventuele vervolgstappen op tot een wettelijk correct VIB te komen.

Direct contact

Wat is het Veiligheidsinformatieblad (VIB)?

Een veiligheidsinformatieblad (VIB) bevat allerlei belangrijke informatie over de gevaarlijke eigenschappen van jouw stof of mengsel. Van de chemische samenstelling en de bijbehorende gevaren, tot de voorschriften voor de juiste etikettering van jouw product. Het VIB is nodig om veilig met jouw product om te gaan. Ook informatie over beschermingsmiddelen, transport en afvoer staat erin. Een correct VIB is jouw paspoort om dit product in de EU te mogen verhandelen.

Ook voor consumentenproducten verplicht
Vaak wordt verondersteld dat een VIB alleen vereist is voor bedrijven die chemicaliën produceren die mogelijk gevaar opleveren. Dit is niet zo! Een geurkaars, luchtverfrisser of wasmiddel zijn voorbeelden van artikelen waarvoor jij ook aan de VIB moet voldoen. Een VIB moet altijd zijn opgesteld in de taal van het land van jouw klant. Lever je aan de gehele EU? Dan moet jouw VIB in 24 talen beschikbaar zijn.

De praktijk wijst uit dat VIB’s van toeleveranciers vaak oud of van slechte kwaliteit zijn. Ze bevatten niet alle relevante ingrediënten, de etiketteringsvoorschriften zijn onjuist of het VIB is niet volgens de geldende vereisten opgesteld.

Onze aanpak.

Précon werkt al jaren als kwaliteitsadviseur voor grote internationale partijen. Onze consultants beoordelen bestaande VIB’s voor onze klanten en adviseren daarbij over noodzakelijke aanpassingen. Ook ondersteunen wij onze klanten bij het ontwerpen van etiketten die in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving.

Gerelateerde trainingen.

Veelgestelde vragen.

Wanneer heb ik een veiligheidsinformatieblad (VIB) nodig?

Als leverancier of importeur van een chemische stof of een mengsel dien je een VIB in je bezit te hebben in ieder geval in de volgende situaties:

  • Jouw stof is volgens de CLP-verordening ingedeeld in één of meerdere gevarencategorieën;
  • Jouw mengsel is volgens de CLP-verordening ingedeeld in één of meerdere gevarencategorieën;
  • Jouw stof is volgens REACH bijlage XIII ingedeeld is als ‘persistent, bioaccumulerend en toxisch (PBT)’ of als ‘zeer persistent en zeer bioaccumulerend (zPzB)’;
  • Jouw stof is opgenomen op de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen.

In deze situaties ben je verplicht een VIB te hebben. Voor specifieke producten is het verstrekken van een VIB niet verplicht, zoals geneesmiddelen en cosmetica.

Verkoop je een mengsel aan afnemers dat niet is geclassificeerd als gevaarlijk volgens de CLP-verordening? Dan ben je op diens verzoek tóch verplicht een VIB te leveren in de volgende gevallen:

  • Jouw mengsel bevat één of meerdere bestanddelen in een afzonderlijke concentratie van ≥ 1 gewichtsprocent (niet-gasvormige mengsels) of ≥ 0,2 volumeprocent (gasvormige mengsels) die een gevaarlijk effect hebben op de gezondheid of het milieu;
  • Jouw mengsel bevat één of meerdere bestanddelen in een afzonderlijke concentratie van ≥ 0,1 gewichtsprocent (niet-gasvormige mengsels) die ‘persistent, bioaccumulerend en toxisch’ (PBT), of ‘zeer persistent en sterk bioaccumulerend’ (zPzB) zijn volgens REACH bijlage XIII;
  • Jouw mengsel bevat één of meerdere bestanddelen in een afzonderlijke concentratie van ≥ 0,1 gewichtsprocent (niet-gasvormige mengsels) die zijn opgenomen in de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen;
  • Jouw chemische stof of mengsel bevat één of meerdere bestanddelen waarvoor in Europa grenzen zijn gesteld voor blootstelling op het werk.
Is het voldoende om mijn VIB in het Engels beschikbaar te stellen?
Nee. Volgens Artikel 31(5) van REACH moet het VIB worden verstrekt in een officiële taal van de lidstaat waar de stof wordt verhandeld. In welke talen je het VIB in Jouw bezit moet hebben, is dus afhankelijk van de landen waar je jouw product wilt verkopen.
Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het VIB? Mijn leverancier of ik?

Volgens de REACH-verordening is “de leverancier van een stof of mengsel” verantwoordelijk voor het verstrekken van een VIB. Hiermee wordt bedoeld de eerste Europese schakel in de keten. In de praktijk is dit dus de Europese fabrikant van een stof of de importeur van een stof of mengsel.

Als u een stof produceert binnen Europa of een stof of mengsel importeert, ben je dus zelf verantwoordelijk voor het (laten) opstellen van een correct VIB in de juiste taal.

Hoe weet ik of mijn VIB volgens de regels is opgesteld?

In bijlage II van de Europese REACH-verordening (EG nr. 1907/2006) wordt beschreven aan welke eisen jouw VIB moet voldoen. Onze consultants staan klaar om je te adviseren.

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?

Onze professionals helpen je graag!

Direct contact