Advies nodig?
Neem vrijblijvend contact op

Algemeen
Ben je benieuwd naar alles over het etiketteren van voedingsmiddelen?
Als producent, inkoper of retailorganisatie ben je verantwoordelijk voor de teksten op het voedingsmiddelen etiket en andere commerciële uitingen, zoals een website of advertentie. Hoe zorg je ervoor dat je compliant bent aan Europese en nationale wetgeving? En hoe vertaal je die wettelijke regels naar een voor de consument aantrekkelijk en begrijpelijk voedingsmiddelen etiket?
Om die vragen te kunnen beantwoorden volg je voorafgaand aan deze klassikale training de e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’. Zo zorg je ervoor dat je basiskennis van etikettering bij de start van de training op hetzelfde niveau is als dat van de andere deelnemers.
Tijdens de klassikale training Etikettering van voedingsmiddelen wisselen we theoretische kennis en achtergronden af met praktische oefeningen, zodat je na de training weet hoe de wetgeving in elkaar zit, welke wetten voor jou van toepassing zijn en je zeker weet dat je alle relevante wetgeving hebt geraadpleegd. Naast alle verplichte onderdelen in wetgeving (zoals benaming, ingrediënten, allergenen, KWID, voedingswaarde, houdbaarheid en bewaaradvies) komen ook diverse interpretaties en stakeholders, zoals de NVWA, brancheorganisaties, retailers en consumentenorganisaties aan bod. Hoe wordt er door de verschillende partijen naar jouw etiket gekeken en hoe zorg je dat jouw etiket voldoet aan ieders regels?
Middels vele praktijkvoorbeelden en door zelf aan de slag te gaan, ben je in staat om zelf een wettelijk correct etiket op te stellen of te valideren aan de hand van Europese en nationale wetgeving.
Voor wie?
De training Etikettering van voedingsmiddelen is voor iedereen die betrokken is bij het etiketteringsproces van voedingsmiddelen, zoals etiketteringsspecialisten, labelaars, specificatiebeheerders, kwaliteitsmedewerkers, ontwerpers en marketeers.
Doel
Na deze training ben je bekend met:
- het raadplegen en bijhouden van de relevante en meest recente wetgeving;
- de verhoudingen tussen het wettelijke kader en de interpretaties van diverse stakeholders;
- de verplichte wettelijke eisen voor etikettering bij verschillende verpakkingen;
- het formuleren en noteren van de verplichte vermeldingen op het etiket, inclusief afwijkingen en uitzonderingen en
- misleiding in relatie tot afbeeldingen en commerciële uitingen.
Onderwerpen
De onderwerpen van de Etikettering van voedingsmiddelen zijn:
- Uitleg Europese en nationale etiketteringswetgeving en hoe te raadplegen (e-learning module ‘Op zoek in wetgeving’, duur: 30 min., door de deelnemers te volgen voorafgaand aan de klassikale training);
- Wetgeving in verhouding tot de stakeholders, zoals NVWA, Reclame Code Commissie, brancheorganisaties en consumentenorganisaties;
- Eisen verplichte voedselinformatie op voorverpakte levensmiddelen en B2B verpakkingen;
- Verplichte vermeldingen op het etiket (Verordening (EU) nr. 1169/2011) en hoe deze toe te passen op het etiket;
- Beoordeling volledige verpakking, inclusief marketinguitingen en afbeeldingen.
De training is interactief en praktisch opgezet. Voorafgaand aan de training kunnen specifieke vragen ingestuurd worden. De trainer zal deze input tijdens de training zoveel mogelijk aan bod laten komen. Tijdens diverse praktische opdrachten wordt de wetgeving door de deelnemers via internet geraadpleegd en geleerd hoe deze wetgeving toegepast moet worden in praktijk.
Inschrijven & data
Opleidingsniveau | MBO+/HBO |
Tijdsduur | 1 dag |
Certificaat | Ja |
Prijs | € 545 excl. btw |
Talen | |
Locatie en data | 5 juni 2025 09:00 - 17:00, Bunnik, Nederlands 18 november 2025 09:00 - 17:00, Bunnik, Nederlands |

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?
Onze professionals helpen je graag!