Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

6 Tips om een allergenenbesmetting te voorkomen in de productie

In de voedingsindustrie is het van cruciaal belang om bij de productie van voedingsmiddelen rekening te houden met allergenen. Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen met een allergie. Als er in de productie per ongeluk een allergeen in een product komt zonder dat de consument dit weet, kan dit voor een persoon met een allergie erge gevolgen hebben. De persoon kan ziek worden en in het ergste geval zelf overlijden. Hoe voorkom je een allergenenbesmetting in de productie? Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen:

1. Bekijk de receptuur van het product

Bekijk altijd goed de receptuur van het product dat je produceert. Er mag niet per ongeluk een allergeen in het product zitten, terwijl het niet op het etiket staat. De consument weet dan niet dat er een allergeen inzit en kan daar ziek van worden. Hou je dus altijd aan de receptuur.

2. Volgorde productie

Een kruisbesmetting is het onbedoeld overbrengen van een allergeen op een ander product. Stel, je hebt net een boterham met pindakaas gesmeerd. Je gebruikt hetzelfde mes om een boterham met jam te smeren, zonder het mes eerst schoon te maken. Hierdoor kan het zijn dat er onbedoeld toch nog wat pindakaas op de boterham met jam komt. Dit kan ook in de productie gebeuren als je eerst een bepaald product met allergeen produceert en vervolgens de lijn niet (goed) schoonmaakt en daarna een ander product produceert. In het tweede product kunnen dan nog restanten van het eerste product terechtkomen.

Om een kruisbesmetting te voorkomen, kun je de productievolgorde aanpassen. Je produceert eerst producten zonder allergenen, vervolgens een product met allergeen. Er kunnen dan niet onbedoeld allergenen in het eerste product komen. Zo voorkom je ook kruisbesmetting.

3. Reiniging en desinfectie

Een andere manier om allergenenbesmettingen te voorkomen, is door het goed reinigen en desinfecteren van de productieomgeving. Dit doe je voor een productiewissel. Zo kun je ervoor zorgen dat er geen allergenen van de eerste productie in de tweede productie terecht komen.

4. Handen wassen

Handen wassen is erg belangrijk wanneer je werkt met voedingsmiddelen, zeker wanneer er allergenen in de voedingsmiddelen worden verwerkt! Wanneer je net met allergenen hebt gewerkt, wil je niet dat er per ongeluk allergenen via jouw handen op andere producten terechtkomen. Met handen wassen voorkom je dus ook kruisbesmettingen.

5. Gescheiden productielijnen

In de voedingsindustrie heb je soms ook te maken met gescheiden productielijnen. Eén van de productielijnen bevindt zich dan vaak in de allergeenvrije zone. Bij het betreden van een allergeen vrije zone was je altijd je handen en kleed je je aan op de wijze die staat aangegeven.

6. Training personeel

Goed opgeleid personeel is van cruciaal belang bij het beheren van allergenen in het productieproces. Zorg ervoor dat je medewerkers volledig op de hoogte zijn van de risico’s en consequenties van allergenen en dat ze de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om kruisbesmetting te voorkomen. In onze e-learning omgaan met allergenen leren cursisten wat allergenen zijn, op welke manier zij een besmetting kunnen voorkomen en met welke belangrijke wetgeving je te maken hebt in een productieomgeving.

Meer weten?

Bekijk de trainingspagina ‘omgaan met allergenen’ of neem contact met ons op via info@precongroup.com of +31 (0)30 – 65 66 010.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.