Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

Kwaliteitsstandaarden.

De eerste standaard op het gebied van voedselveiligheid was HACCP en werd in de jaren 60 ontwikkeld om voedsel in de ruimte langer houdbaar en veilig te houden. Jaren later, in 1993, besloot de EU dat HACCP in de wetgeving van alle lidstaten moest zijn ingebed. Sindsdien is het hebben van een voedselveiligheidssysteem een verplichting vanuit wetgeving.

De kwaliteitsstandaarden zoals wij deze momenteel kennen, hebben hun oorsprong in 1998. In dat jaar ontwikkelde het British Retail Consortium, beter bekend als BRC (intussen BRCGS), een norm die de voedselveiligheid van levensmiddelen moest verbeteren. In de daaropvolgende jaren volgden meer standaarden, zoals IFS en FSSC22000 en werden standaarden ontwikkeld voor activiteiten gerelateerd aan levensmiddelen, zoals transport, opslag en handel.

Direct contact

De standaarden.

Om de wildgroei aan kwaliteitsstandaarden tegen te gaan en de kwaliteit ervan te waarborgen, werd in mei 2000 het Global Food Safety Initiative (GFSI) opgericht. Deze stichting stelt benchmarkvereisten op waaraan de voedselveiligheidsstandaarden dienen te voldoen. Naast GFSI is in Nederland nog een ander initiatief dat kwaliteitsstandaarden goedkeurt: Ketenborging.nl. Dit is een initiatief van de Taskforce Voedselvertrouwen. De Taskforce heeft, in samenspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), criteria voor private kwaliteitsschema’s opgesteld, die de private borging van de voedselveiligheid en vooral de voedselintegriteit moeten versterken. Momenteel zijn er 3 standaarden die zowel door GFSI als door Ketenborging.nl zijn goedgekeurd voor de levensmiddelenindustrie: BRCGS, IFS en FSSC22000.

BRCGS

BRCGS is in 1998 opgericht vanuit een samenwerkingsverband tussen retailers en detailhandel in Groot-Brittannië (British Retail Consortium). Naast de wettelijke HACCP eisen, stelt BRCGS ook eisen op het gebeid van management, voedselveiligheidscultuur, persoonlijke hygiëne, bedrijfsinrichting, food defense en food fraude. Enkele normeisen worden als fundamenteel gezien voor de borging van de voedselveiligheid en tellen uiteindelijk zwaarder bij de eindbeoordeling of uw bedrijf certificeringswaardig is. Précon helpt je graag richting de certificering.

IFS

IFS (International Featured Standards) is in 2003 geïnitieerd door Duitse retailers, waarbij later ook Franse en Italiaanse retailers en groothandels aansloten. Net als BRC is IFS opgezet om de voedselveiligheid van private label producten van retailers en groothandelaren te garanderen. IFS heeft veel gelijkenissen met de BRC, maar juist de nuanceverschillen kunnen grote impact hebben op jouw organisatie. Laat je daarom goed informeren over de impact op jouw bedrijf.

FSSC22000

FSSC22000 is een Nederlands initiatief en had bij de introductie als missie een wereldwijd geaccepteerd, onafhankelijk, non-profit voedselveiligheidsschema te ontwikkelen. Ten opzichte van BRCGS en IFS kent FSSC22000 relatief de meeste keuzevrijheid in de uitvoering van de regels. Hierbij neemt het de ketengedachte als belangrijkste uitgangspunt. Het schema bestaat uit drie onderdelen: 1. ISO22000 Voedselveiligheid managementsystemen – Eisen aan een organisatie in de voedselketen; 2. Een van de technische specificaties uit de serie ISO/TS 22002-1, als standaard voor de basisvoorwaarden; 3. De zogenaamde ‘additional requirements’ (aanvullende eisen).

Standaarden per type bedrijf.

Naast voedingsmiddelenproducenten, dienen ook bedrijven die diensten leveren in relatie tot voedingsmiddelen aan voedselveiligheidsnormen te voldoen. Vanuit de standaarden BRCGS, IFS en FSSC22000 zijn aparte standaarden ontwikkeld voor bedrijven die voedingsmiddelen transporteren, verhandelen of verpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie produceren. Laat je adviseren over de voor je van toepassing zijnde standaard.

Keurmerken

Naast de kwaliteitsstandaarden zijn er ook productspecifieke keurmerken die bepaalde eisen aan jouw product kunnen stellen. Een keurmerk helpt de consument bij het beslissen over een aankoop. Bijvoorbeeld als het gaat over het voldoen aan spijswetten als Kosher en Halal, of om zeker te weten dat producten van een bepaalde herkomst zijn, zoals SKAL (biologisch), MSC, UTZ en Fairtrade. Précon helpt je bij het voldoen aan de eisen van deze keurmerken.

Direct contact

Onze aanpak.

De afgelopen jaren is het aantal regels in de standaarden alleen maar toegenomen, wat heeft geleid tot vuistdikke kwaliteitshandboeken. Bij Précon zijn we van mening dat het minder kan. Door kritisch naar de bedoeling van de standaard te kijken en dit te reflecteren op jouw organisatie, streven wij naar een zo slank mogelijk kwaliteitssysteem dat bij jouw organisatie past. Wij werken dan ook niet met standaard templates, maar kijken samen met je naar wat het beste past bij jouw bedrijf. Ook zoeken we naar de perfecte match tussen jouw bedrijf en een van onze consultants. De consultant die bij je komt brengt niet alleen zijn of haar eigen expertise en kennis mee, maar kan ook gebruik maken van de kennis en ervaring van vele collega’s. Onze ondersteuning passen wij volledig aan op jouw wensen. Wij streven er altijd naar dat je na bepaalde tijd op eigen kracht verder kunt.

Onze succesvolle samenwerkingen.

Onze consultants zijn altijd op zoek naar de beste oplossingen voor onze klanten. Lees in diverse klantcases hoe we dat doen.

Software voor QA, Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Software voor QA, Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering

Online training voor de Voedselbank

Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Voedselveiligheid & certificering

Outsourcen QA bij Beeverskaas

Duurzaamheid, Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering
20 juni 2024
Duurzaamheid, Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering

Duurzame export van specerijen met NABC

Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering

Kwaliteitsmanagement bij Beltaste

Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering

Mystery Guest Food Defense

Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering

Voedselveiligheidscultuur bij Vivera

Voedselveiligheid & certificering
09 januari 2025
Voedselveiligheid & certificering

Periodieke begeleiding bij Trans Gernad

Software voor QA, Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Software voor QA, Training & e-learning, Voedselveiligheid & certificering

Abonnement & opleidingsplan bij UCC Coffee Benelux

Software voor QA, Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Software voor QA, Voedselveiligheid & certificering

FSSC 22000 bij Benbits

Voedselveiligheid & certificering
30 mei 2024
Voedselveiligheid & certificering

Feilloos door de audit bij Sylvaphane

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?

Onze professionals helpen je graag!

Direct contact