Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

HACCP cursus & leerlijn voedselveiligheid.

HACCP en voedselveiligheid, Précon is al meer dan 30 jaar de expert op dit gebied. We hebben dan ook een uitgebreid aanbod aan cursussen op dit gebied met vier verschillende niveaus. Voor startende medewerkers in productie, voor het HACCP-team en voor strategische functies waarin bijvoorbeeld het inkoopbeleid of kwaliteitsbeleid bepaald wordt. Voor iedere functie en ieder niveau heeft Précon een passende cursus om voedselveiligheid binnen jouw organisatie op topniveau te krijgen en te houden.

Wij bieden e-learningmodules en klassikale cursussen aan. Deze worden bij ons in Bunnik en Antwerpen uitgevoerd, op locatie bij de klant en soms ook online!

Direct contact

De voordelen van een HACCP-cursus.

  • Alle medewerkers getraind op het juiste niveau
  • Een goed functionerend HACCP-team
  • Goed voorbereid voor audits
  • Geen verrassingen bij veranderingen in proces of product
  • Geen kennisverlies bij personeelswisselingen
  • Verdiep je kennis stap voor stap
  • Met de juiste cursus doorgroeien binnen de organisatie
Direct contact

Onze werkwijze bij het op orde stellen van HACCP.

Als je binnen de organisatie een groep mensen tegelijkertijd wil trainen, dan is een maatwerktraining een goede oplossing. Een consultant bepaalt tijdens de intake volgens welke systemen er bij jouw bedrijf gewerkt wordt, wat het niveau van de medewerkers is en maakt dan een cursus op maat. Zo heeft iedereen na de cursus dezelfde kennis op hetzelfde niveau en de cursus is specifiek op jouw voedselveiligheidssysteem gericht en is volgens de regels van de hygiënecode. En beschikt iedereen na het volgen van de cursus over een HACCP-certificaat.

We verzorgen ook een (online) sessie voor de mensen die de organisatie van de cursussen op zich nemen en bespreken alle punten die nodig zijn voor een goede start en geven een overzicht van de cursussen die beschikbaar zijn. Zo ben je er helemaal klaar voor als je aan de slag gaat.

Impressievideo e-learning voedselveiligheid (HACCP)

Trainingskalender

Niet voor alle onderwerpen is het nodig om veel mensen tegelijk te trainen. Een individuele cursus van onze trainingskalender is dan een betere en goedkopere oplossing. Iedere cursus wordt meerdere keren per jaar aangeboden, en zo kun je snel jouw medewerkers op het gewenste niveau brengen. Bovendien kunnen de deelnemers tijdens de cursus ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Dat kan een waardevolle aanvulling zijn op de cursusinhoud.

Begin bij de basis.

Startende medewerkers beginnen op niveau 1 en leren over hygiëne, orde en netheid en de discipline om dit consequent goed uit te voeren. Dit wordt meestal klassikaal en op locatie uitgevoerd. Op niveau 2 biedt Précon diverse e-learningmodules aan: de cursus voedselveiligheid (HACCP), die bijna alle medewerkers in de voedingsmiddelen industrie gedaan moeten hebben.

Daarnaast zijn er korte modules over bijvoorbeeld metaaldetectie, omgaan met allergenen en reiniging en desinfectie waarin medewerkers meer leren over specifieke onderdelen van hun werk.

Gevorderden

Voor het HACCP-team biedt Précon gespecialiseerde cursussen. Als je lid wordt van het team, dan is de HACCP-team cursus de basis om de achtergrond van de HACCP-methodiek te leren en hoe je dit in de praktijk vertaalt. Een blended cursus met een voorbereidende e-learningmodule en een klassikale cursus geven voldoende basis voor het werk. Het is mogelijk om de HACCP online te volgen. Het is een onmisbare cursus voor iedereen die lid is van een HACCP-team.

Grip op grondstofgevaren

Een goed HACCP-plan vereist dat je de gevaren van grondstoffen goed in beeld hebt, Voor een hoger niveau bieden we daarom de cursus Grip op Grondstofgevaren. En als je als andere grondstoffen wil gaan inkopen, dan moet je de gevaren opnieuw in kaart brengen en verifiëren. De betrouwbaarheid van leveranciers beoordelen en controleren is een andere belangrijke stap in het beheersen van de risico’s. Deze cursus geeft je hiervoor alle handvatten en is daarmee onmisbaar voor iedere organisatie.

Management

Wil je de leden van het HACCP-team echt experts laten worden en stevige gesprekspartners voor klanten, auditors en inspecteurs? Dan biedt Précon de HACCP-expert cursus. Dit is een verdiepende level-4 cursus waar mensen in drie dagen ingaan op alles wat een goed HACCP systeem met zich meebrengt en hoe je ervoor zorgt dat je ook bij product-of procesverandering het HACCP systeem bijstelt. Met deze HACCP opleiding voldoe je aantoonbaar aan opleidingseisen in Verordening (EU) nr. 852/2004, FSSC 22000 en de IFS- en de BRC-standaard. voedselveiligheidsrisico’s identificeren en gepaste beheersmaatregelen nemen.

Daarnaast gaat de training verder in op het verschil tussen HACCP en basisvoorwaardenprogramma’s, verificatie en validatie, zodat je bij voortdurende verandering en verbeteringsprocessen toch het voedselveiligheidssysteem op orde houdt.

Precies wat nodig is

Précon biedt op ieder niveau van voedselveiligheid en HACCP de juiste cursus voor de juiste mensen. Zo bevorder je het kennisniveau binnen de organisatie en kunnen medewerkers zich steeds verder ontwikkelen. Bij personeelswisselingen verdwijnt de kennis niet uit de organisatie, maar staan de opvolgers al klaar. Bovendien voldoe je met onze cursussen aantoonbaar aan de opleidingseisen die de verschillende standaarden stellen. Onze cursussen zijn daarmee onmisbaar voor iedere organisatie.

Veelgestelde vragen.

Wat is een HACCP-cursus?

Vandaag de dag worden veel voedingsmiddelen machinaal geproduceerd, maar de invloed van medewerkers op de voedselveiligheid van producten blijft groot. Door onjuiste naleving van HACCP-richtlijnen liggen voedselveiligheidsgevaren op de loer. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan onvoldoende handen wassen of het onjuist schoonmaken van de productielijn. Om ervoor te zorgen dat producten voedselveilig worden aangeleverd aan afnemers of consumenten is het belangrijk dat iedere medewerker van het bedrijf de HACCP regels goed kennen. Een passende HACCP cursus is dan ook van belang voor een bedrijf.

Voor medewerkers in productie heeft voedselveilig werken en HACCP de hoogste prioriteit. Hygiëne is daar een belangrijk onderdeel van. Van bedrijven wordt geëist dat alle medewerkers getraind zijn in voedselveilig werken. Tijdens de cursus Voedselveiligheid op level 1 en 2 leer je alle belangrijke zaken over dit onderwerp, Je leert hoe je voedselveilig werkt en waar je op moet letten tijdens de productie van levensmiddelen. Daarnaast leer je ook welke verschillende soorten gevaren er zijn en hoe voorkomen kan worden dat deze gevaren ontstaan.

Op een hoger niveau (level 3) leren leden van het HACCP-team om alle gevaren in hun productieproces in kaart te brengen, de risico’s in te schatten en passende maatregelen te nemen, zodat de voedselveiligheid van producten gegarandeerd wordt. Is het ook belangrijk dat je het kwaliteitssysteem leert opzetten en onderhouden dan is een training op level 4 aangewezen. Zo is er voor ieder niveau binnen de organisatie een passende training.

Hoe kan ik mijn HACCP-certificaat behalen?

Een HACCP-certificaat verkrijg je door aan het einde van de HACCP cursus de HACCP-toets te behalen.

Nadat je bent geslaagd krijg je toegang tot het digitale certificaat dat je vervolgens via de PDF viewer in je browser kunt downloaden of printen.

Voor de klassikale training dien je de training te volgen en opdrachten te maken om een certificaat te ontvangen.

Hoe lang is een HACCP-certificaat geldig?

De meeste certificeringen vereisen dat medewerkers ieder jaar getraind worden in voedselveiligheid (HACCP). Voor cursussen op een hoger niveau wordt geadviseerd deze minimaal iedere 3 jaar te herhalen, of om een vervolgtraining te doen zodat de vakkennis niet alleen vernieuwd maar ook uitgebreid wordt.

Wat kost een HACCP-cursus?

De kosten van een HACCP-cursus variëren tussen de verschillende aanbieders en hoe zij de cursussen aanbieden. Er kan namelijk een keuze worden gemaakt tussen een online of fysieke training. Ook heb je verschillende niveaus.

De kosten van de online voedselveiligheid (HACCP) cursus is €55,- excl. btw. daarnaast bieden ‘Op stap met HACCP’ voor €75,- excl. btw.

Daarnaast bieden we verschillende klassikale trainingen namelijk: HACCP-team training (level 3) voor €540 excl. btw., HACCP expert training (level 4) €1.250,- excl. btw.

Heb je vragen over de prijzen en mogelijkheden betreft de HACCP cursussen? Vraag om een prijs op maat of neem contact met ons op!

Welke HACCP-cursus is het meest geschikt?

Je kiest de cursus op basis van het niveau van de medewerker en de ervaring met HACCP binnen het bedrijf. Heeft iemand hier nog geen ervaring mee, begin dan bij de basis met de HACCP-team cursus.

Onze succesvolle samenwerkingen.

Onze consultants zijn altijd op zoek naar de beste oplossingen voor onze klanten. Lees in diverse klantcases hoe we dat doen.

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?

Onze professionals helpen je graag!

Direct contact