Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

General Product Safety Regulation (GPSR)

De GPSR is van toepassing als specifieke Europese regelgeving voor de veiligheid van een product ontbreekt. Een voorbeeld waarvoor specifieke regelgeving ontbreekt is een baby-verschoningsmat. Dit product valt niet onder de specifieke speelgoedrichtlijn en hoeft daarom niet aan deze wet- en regelgeving te voldoen.

Dit product moet wel voldoen aan de algemene veiligheidseisen zoals beschreven in de GPSR. Producten die niet vallen onder een specifiek richtlijn, mogen niet gemarkeerd worden met het CE-logo.

Waarmee kunnen wij onze klanten helpen?

  • Duidelijke risicoanalyse voor jouw product.
  • In kaart brengen aan welke normen jouw product moeten voldoen.
  • Gedegen feedback op aanpassingen.
  • Compliance aan wet- & regelgeving.
  • Veilig product op de markt brengen.

Onze aanpak.

Valt jouw product niet binnen de scope van specifieke wetgeving en vraag je je af aan welke veiligheidseisen jouw product dan wel moet voldoen?

Onze consultants werken al vele jaren als kwaliteitsadviseur voor grote internationale partijen in de supply chain. Wij hebben vrijwel alle soorten non-food artikelen in handen gehad en beoordeeld.

Wil jij een uitgebreide analyse van jouw product waarbij de risico’s in kaart worden gebracht en een advies wordt uitgebracht over relevante wet- en regelgeving? Of ben je op zoek naar een tool waarmee je zelf in staat bent een risicoanalyse uit te voeren? Zorg dat je een veilig product op de markt brengt.

Direct contact

Gerelateerde trainingen.

Veelgestelde vragen.

Onder welke Europese wetgeving vind ik regels voor de algemene productveiligheid (GPSD/GPSR)?

Alle producten die binnen de Europese Unie worden geproduceerd of van buiten de EU worden geïmporteerd, moeten voldoen aan EU wet -en regelgeving. Een dergelijk product valt op dit moment onder de Richtlijn Algemene Product Veiligheid (2001-95-EG), internationaal bekend als General Product Safety Directive (GPSD), óf onder één van de specifieke Product Veiligheid richtlijnen.

Op 13 december 2024 vervangt de General Product Safety Regulation (GPSR) de huidige Richtlijn Algemene Productveiligheid (GPSD).

Moet mijn product altijd voldoen aan de wetgeving algemene productveiligheid?

De richtlijn is van toepassing als specifieke Europese wetgeving voor de veiligheid van een product ontbreekt of als deze ontoereikend is.

Voor bijvoorbeeld speelgoed gelden speciale richtlijnen waar de producten aan moeten voldoen. De richtlijn algemene productveiligheid is dan slechts van toepassing indien er risico’s zijn welke niet door de specifieke wetgeving worden gedekt.

Voor bijvoorbeeld kunstwimpers is er geen specifieke Europese wetgeving, daarvoor geldt dan de richtlijn algemene productveiligheid.

Hoe toon ik de veiligheid van mijn product aan?

Door het product te toetsen aan (geharmoniseerde) Europese normen of specifieke nationale vereisten kan een vermoeden van overeenstemming met de richtlijn algemene productveiligheid worden aangetoond. Als deze normen en vereisten niet bestaan of niet toereikend zijn, dan moet de beoordeling van de veiligheid worden gebaseerd op:

– aanbevelingen van de Europese Commissie;
– ‘best practices’ in de betrokken branche;
– de huidige stand van de techniek;
– de veiligheid die een consument redelijkerwijs mag verwachten.

De Précon kan je hierbij helpen om dit in kaart te brengen.

Voor welke producten geldt de GPSR niet?

De verordening geldt niet voor voedingsmiddelen, farmaceutische producten en medische hulpmiddelen. Voor deze producten gelden aparte regels en procedures.

Antiek en producten die bestemd zijn voor reparatie vallen ook buiten de verordening.

Wat zijn de gevolgen als ik een onveilig product op de markt breng?

Als een product onveilig blijkt te zijn, moeten de aanbieders ervan dit zo snel mogelijk melden aan de nationale marktautoriteiten en passende maatregelen nemen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld het product terugtrekken uit de markt, ook wel product recall of terugroepactie genoemd.

Als aanbieders niet tijdig reageren of geen passende maatregelen nemen, kan dat tot gevolg hebben dat er boetes opgelegd worden.

Onze succesvolle samenwerkingen.

Onze consultants zijn altijd op zoek naar de beste oplossingen voor onze klanten. Lees in diverse klantcases hoe we dat doen.

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?

Onze professionals helpen je graag!

Direct contact