Zoekhulp wetgeving.
Hoe weet je zeker dat alle benodigde wetgeving is geraadpleegd? Om die informatie snel paraat te hebben werken onze consultants met onderstaand overzicht*. Een handig hulpmiddel, óók beschikbaar voor jou. Vind in het overzicht horizontale en verticale wetgeving, op trefwoord en alfabetische volgorde.
*Voor het laatst bijgewerkt: oktober 2024.
Geen tijd om zelf op de hoogte te blijven? Neem een abonnement op onze Food Law Guide en ontvang elke week de wetswijzigingen. Zo ben je altijd geïnformeerd en weet je welke aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan wetgeving.
Altijd van
toepassing.
Verordening 1333/2008
- Betreft de lijst levensmiddelenadditieven, inclusief kleurstoffen, zoetstoffen en dragerstoffen, die zijn toegestaan in levensmiddelen, onder de voorgeschreven gebruiksvoorwaarden.
Verordening 231/2012
- Tot vaststelling van de specificaties van de additieven in bijlage II en III bij Verordening 1333/2008.
Uitvoeringsverordening 1321/2013
- Tot vaststelling van de EU-lijst van toegelaten primaire rookaromaproducten voor gebruik als zodanig in of op levensmiddelen en/of voor de bereiding van afgeleide rookaroma’s.
KB 01/03/1998
- Betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen.
KB 17/09/2014
- Betreffende levensmiddelenadditieven, ter implementatie van verordening 1333/2008.
Verordening 1169/2011
- Betreft de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten op etiketten en in reclame.
Richtlijn 2011/91
- Betreft vermeldingen of merktekens die het mogelijk maken de partij waartoe een levensmiddel behoort te identificeren.
Richtlijn 2009/34
- Betreft voorwaarden voor gebruik van het e-teken.
Richtlijn 2007/45
- Betreft de vastgestelde nominale volumes voor voorverpakte producten (o.a. wijnen en gedistilleerde dranken).
KB 13/07/2014
- Betreffende levensmiddelenhygiëne.
KB 16/01/2006
- Tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
KB 14/11/2003
- Betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen.
KB 28/12/1979
- Betreffende het voorverpakken naar gewicht of naar volume van bepaalde producten in voorverpakkingen.
KB 13/09/1999
- Betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen.
Mededeling van de commissie van 13 juli 2017
- Inzake de verstrekking van informatie over stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken. Deze mededeling is bedoeld om ondernemingen en nationale autoriteiten bij te staan bij de toepassing van de nieuwe voorschriften van Verordening 1169/2011.
KB 17/07/2014
- Tot vaststelling van de bepalingen inzake de mededeling van bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken voor niet-voorverpakte levensmiddelen.
Verordening 1334/2008
- Betreft de lijst van aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen die zijn toegestaan voor gebruik in en op levensmiddelen.
Verordening 2065/2003
- Betreft de samenstelling van en eisen aan rookaroma’s.
KB 24/01/1990
- Betreffende aroma’s voor gebruik in voedingsmiddelen.
Verordening 2018/848
- Betreft de biologische productie en de etikettering van biologische producten.
Uitvoeringsverordening 2021/279
- Betreft bepalingen ter uitvoering van Verordening 2018/848 m.b.t. controles en andere maatregelen ter waarborging van de traceerbaarheid en naleving in de biologische productie en de etikettering van biologische producten.
Verordening 2021/771
- Tot aanvulling van Verordening 2018/848 m.b.t. specifieke criteria en voorwaarden voor de controles van de administratie in het kader van de officiële controles op het gebied van biologische productie en de officiële controles van groepen exploitanten.
Verordening 2021/1165
- Betreft de toelating van bepaalde producten en stoffen voor gebruik in de biologische productie en de opstelling van de lijsten van die producten en stoffen
Uitvoeringsverordening 2021/2325
- Tot vaststelling, op grond van Verordening 2018/848 van de lijst van derde landen en van de lijst van controleautoriteiten en controleorganen die op grond van artikel 33, lid 2 en 3, van Verordening 834/2007 zijn erkend met het oog op de invoer van biologische producten in de Unie.
Biogarantie voorschriften
- Nationale voorschriften van de toezichthouder voor biologische productie.
Verordening 1924/2006
- Inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.
Verordening 2019/343
- Betreft het gebruik van bepaalde generieke omschrijvingen (afwijkingen van artikel 1, lid 3, van Verordening 1924/2006).
Verordening 1925/2006
- Betreft de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen.
Verordening 432/2012
- Betreft de lijst van toegestane generieke gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking of de ontwikkeling en/of gezondheid van kinderen gaan.
Besluit 2013/63
- O.a. richtsnoeren voor de uitwerking van de specifieke voorwaarden voor gezondheidsclaims van artikel 10 van Verordening 1924/2006.
FOD 07/2017
- Vragen en antwoorden over sommige bepalingen omtrent voedings- en gezondheidsclaims.
Richtlijn 89/108
- Betreft regels voor het diepvriezen van levensmiddelen en de wijze waarop dit proces moet worden geëtiketteerd.
KB 05/12/1990
- Betreffende diepvriesproducten.
Richtlijn 1999/2
- Deze richtlijn omvat regels omtrent etikettering, maximumdosis en voorwaarden voor het gebruik van doorstraalde levensmiddelen.
KB 12/03/2002
- Betreffende de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling en tot wijziging van het KB van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen.
Verordening 1332/2008
- Betreft de lijst van voedingsenzymen die zijn toegestaan voor gebruik in levensmiddelen.
Verordening 1829/2003
- Inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.
Verordening 1830/2003
- Betreft de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders.
KB 06/12/2006
- Inzake noodmaatregelen met betrekking tot het niet-toegelaten genetisch gemodificeerde organisme “LL Rice 601” in rijstproducten.
Uitvoeringsverordening 828/2014
- Betreft voorschriften voor de voorlichting aan de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.
Uitvoeringsverordening 2018/775
- Betreft de voorschriften voor de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel.
Verordening 2024/1143
- Deze verordening betreft de regels voor het gebruik van beschermde oorsprong (BOB) of herkomst (BGA) benamingen op verwerkte producten en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS). De verordening introduceert ook de mogelijkheid van facultatieve kwaliteitsaanduidingen als “product uit de bergen”.
Richtsnoer 2010/C 341/03
- Richtlijnen voor de interpretatie van de regels vermeld in Verordening 2024/1143.
Verordening 251/2014
- Betreft de aanduiding, aanbiedingsvorm, etikettering en bescherming van geografische aanduidingen (BGA) van gearomatiseerde wijnbouwproducten.
Verordening 2021/1235
- Tot aanvulling van Verordening 2019/787 met regels betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie en het register.
Verordening 2021/1236
- Tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening 2019/787 betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie, het gebruik van symbolen en de controle.
KB 18/12/1984
- Tot erkenning van de benaming van oorsprong “Ardense boter” en tot vaststelling van de voorwaarden waaraan dit product moet voldoen om onder deze benaming te worden vervaardigd, te koop aangeboden of verkocht.
KB 22/02/1974
- Tot erkenning van de benaming “Ardense ham” en tot vaststelling van de voorwaarden waaraan dit product moet voldoen om te worden vervaardigd, te koop aangeboden of verkocht onder deze benaming.
Mededeling van de Commissie 2017/C393/05
- Bevat richtsnoeren voor bedrijven en nationale autoriteiten betreffende de toepassing van het beginsel van kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID) in het kader van Verordening 1169/2011.
KB 04/09/1972
- Betreffende de hoeveelheidsaanduiding.
Verordening 2073/2005
- Bevat microbiologische voedselveiligheidscriteria (inclusief grenzen voor histamine in visproducten) en proceshygiënecriteria.
KB 26/04/2009
- Betreffende microbiologische criteria voor voedingsmiddelen.
Verordening 2015/2283
- Betreft voorschriften voor het in de Unie in de handel brengen van nieuwe voedingsmiddelen (inclusief ingrediënten).
Uitvoeringsverordening 2017/2468
- Betreft administratieve en wetenschappelijke voorschriften voor traditionele levensmiddelen uit derde landen overeenkomstig Verordening 2015/2283.
Uitvoeringsverordening 2017/2469
- Betreft administratieve en wetenschappelijke voorschriften voor aanvragen bedoeld in artikel 10 van Verordening 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen.
Uitvoeringsverordening 2017/2470
- Betreft de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen overeenkomstig Verordening 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen.
KB 11/10/1997
- Betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten.
Verordening 2023/915
- Betreft maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen.
Verordening 396/2005
- Betreft de maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in levensmiddelen en diervoeders.
Leidraad van de Commissie
- Betreft het vaststellen van toleranties voor voedingswaarden die op een etiket worden vermeld (document is bedoeld als normdocument voor de controle door toezichthouders).
Specifieke levensmiddelen.
Wettelijk verplichte benamingen
- De genoemde benamingen in de volgende wetgeving: cacao- en chocolade; melkeiwitten (caseïne en caseïnaten); verpakte waters koffie; koffiesurrogaten en verduurzaamde vruchtenproducten moeten gebruikt worden wanneer de samenstelling van een product voldoet aan de voorwaarden waaraan deze verbonden zijn.
Diverse andere gereserveerde aanduidingen
- De genoemde benamingen in de volgende specifieke wetgeving: brood- en meelproducten; deegwaren; zuivelproducten, vruchtensappen en limonade; margarine, voedingsvetten en oliën; vlees, gehakt en vleesproducten; specerijen en honing moeten en mogen uitsluitend gebruikt worden voor deze producten.
Verordening 1308/2013
- Gemeenschappelijke verordening van de markten voor landbouwproducten. Artikel 119: verplichte vermeldingen voor wijn. Artikel 120: facultatieve vermeldingen bij wijn, zoals wijnoogstjaar, wijndruivenrassen en productiemethoden.
Verordening 2019/33
- Tot aanvulling van Verordening 1308/2013 wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie. Bijlage I, deel B bevat pictogrammen betreffende allergenen.
Verordening 2019/787
- Betreft de definitie, omschrijving, presentatie en etikettering van gedistilleerde dranken, het gebruik van de namen van gedistilleerde dranken in de presentatie en etikettering van andere levensmiddelen en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, en het gebruik van ethylalcohol en distillaten uit landbouwproducten in alcoholhoudende dranken.
Gedelegeerde Verordening 2021/1235
- Tot aanvulling van Verordening 2019/787 met regels betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie en het register.
Uitvoeringsverordening 2021/1236
- Tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening 2019/787 betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie, het gebruik van symbolen en de controle.
KB 31/03/1993
- Betreffende bier.
Richtlijn 2000/36
- Betreft de samenstelling en verplichte benamingen voor cacao- en chocoladeproducten.
KB 19/03/2004
- Inzake cacao- en chocoladeproducten voor menselijke consumptie.
Gedelegeerde Verordening 2023/2465
- Tot aanvulling van Verordening 1308/2013 wat betreft handelsnormen voor eieren.
Verordening 1308/2013
- Deze verordening is de opvolger van Verordening 1234/2007: bijlage VII, deel VI.
KB 10/11/2009
- Betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren.
Verordening 543/2011
- Nadere bepalingen voor de toepassing van Verordening 1234/2007, wat de sectoren groenten en fruit en verwerkte groenten en fruit betreft.
Uitvoeringsverordening 1333/2011
- Voorschriften betreffende handelsnormen voor bananen, de controle op de naleving van die handelsnormen en betreffende de mededelingen in de sector bananen (codificatie).
KB 31/8/2021
- Betreffende de fabricage van en de handel in voedingsmiddelen die uit planten of uit plantenbereidingen samengesteld zijn of deze bevatten.
Richtlijn 2001/110
- Betreft de samenstelling en verplichte benamingen voor honing.
KB 19/03/2004
- Betreffende de samenstelling en de etikettering van honing.
Richtlijn 1999/4
- Betreft de samenstelling en verplichte benamingen voor extracten van koffie en extracten van cichorei.
KB 05/03/1987
- Betreffende koffie en koffiesurrogaten.
KB 02/09/1985
- Betreffende brood en andere bakkerijproducten.
KB 02/09/1985
- Betreffende meel.
KB 20/12/1966
- Betreffende deegwaren.
Verordening 543/2008
- Betreft de handelsnormen voor vlees van pluimvee. Bijlage V bevat voorwaarden voor het gebruik van termen als “scharrel”.
Verordening 1308/2013
- Definities pluimveevlees: bijlage II, deel VII.
KB 28/11/1991
- Betreffende de handelsnormen voor vlees van pluimvee.
KB 21/09/2020
- Betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij pluimvee.
KB 17/09/1968
- Betreffende zout bestemd voor menselijk gebruik.
Richtlijn 2001/111
- Samenstelling en zuiverheidseisen diverse suikerproducten.
Richtlijn 2001/113
- Benamingen en samenstellingen van kastanjepasta en vruchtenjam of -confituur, -gelei en -marmelade.
KB 19/03/2004
- Betreffende de bereiding en het op de markt brengen van voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, vruchtengelei, vruchtenmarmelade, kastanjepasta en smeerbare vruchtenstroop.
Verordening 2022/2104
- Betreffende de handelsnormen voor olijfolie (codificatie).
Verordening 1308/2013
- Bijlage VII, deel VII, aanhangsel II: benamingen smeerbare vetproducten.
KB 02/10/1980
- Betreffende de fabricage en het in de handel brengen van margarine en voedingsvetten.
KB 23/04/1974
- Betreffende eetbare oliën.
KB 26/06/2016
- Betreffende mayonaise.
Verordening 1760/2000
- Betreft de vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten Artikel 12 bevat definities, zoals: gehakt vlees, afsnijdsels en versneden vlees.
Verordening 1825/2000
- Uitvoeringsverordening van Verordening 1760/2000. Bevat aanvullende etiketteringsregels voor o.a. afsnijdsels en voorverpakt uitgesneden vlees.
Verordening 1337/2013
- Regels voor het vermelden van het land van oorsprong of de plaats van herkomst voor vers, gekoeld of bevroren vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee.
KB 29/03/1974
- Betreffende vleesextract, vloeibare aroma’s, strooiaroma’s, soepen en bouillons.
KB 30/12/1992
- Betreffende de productie van en de handel in vleesproducten en andere bijproducten van dierlijke oorsprong.
KB 08/06/1983
- Betreffende de fabricage van en de handel in bereid vlees en vleesbereidingen.
KB 08/05/1985
- Betreffende de fabricage van en de handel in gehakt of gemalen vers vlees.
KB 09/06/1999
- Betreffende de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten.
Verordening 1379/2013
- O.a. aanvullende vermeldingen voor vis: handelsbenaming, productiemethode, vangstgebied.
KB 22/05/1996
- Houdende reglementering van de benamingen van visserijproducten en verwerkte visserijproducten.
Richtlijn 2001/112
- Betreft samenstellingseisen en benamingen van vruchtensappen, nectars en most.
Richtlijn 2012/12
- Wijzigt Richtlijn 2001/112 inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten.
KB 22/11/2013
- Betreffende vruchtensappen, vruchtennectars en bepaalde soortgelijke producten.
KB 04/10/1995
- Betreffende limonades.
Richtlijn 2009/54
- Benamingen en eisen aanvullende gegevens water, mineraalwater, bronwater.
KB 07/05/1936
- Betreffende de handel van drankwater.
KB 08/02/1999
- Betreffende natuurlijk mineraalwater en bronwater.
Verordening 1308/2013
- Bijlage VII, deel III en IV: definities en benamingen voor melk en andere zuivelproducten.
Richtlijn 2015/2203
- Betreft de wetgeving met betrekking tot voor menselijke voeding bestemde caseïne en caseïnaten.
Richtlijn 2001/114
- Betreft bepaalde voor menselijke voeding bestemde, geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde verduurzaamde melk.
Verordening 445/2007
- Houdende enkele toepassingsbepalingen van Verordening 2991/94 tot vaststelling van normen voor smeerbare vetproducten en van Verordening 1898/87 betreffende de bescherming van de benaming van melk en zuivelproducten.
KB 10/01/2001
- Tot bepaling van de definitie van hoevezuivelproducten.
KB 11/06/2004
- Betreffende consumptie-ijs.
KB 18/03/1980
- Betreffende yoghurt en andere gefermenteerde melk.
KB 19/03/2004
- Betreffende bepaalde voor menselijke voeding bestemde, geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde verduurzaamde melk.
KB 22/10/1976
- Betreffende boter en botermengsels en houdende de oprichting van een officiële controle van de boter.
KB 30/05/2021
- Betreffende room.
KB 06/05/1988
- Betreffende boter en boterproducten.
KB 07/12/2016
- Betreffende voor menselijke voeding bestemde caseïne en caseïnaten.
KB 08/05/2014
- Betreffende kaas.
Overige
groepen.
Verordening 183/2005
- Betreft vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne.
Verordening 1069/2009
- Betreft vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten.
Verordening 142/2011
- Betreft uitvoering van Verordening 1069/2009 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot uitvoering van Richtlijn 97/78 wat betreft bepaalde monsters en producten die vrijgesteld zijn van veterinaire controles aan de grens krachtens die richtlijn.
Verordening 767/2009
- Betreft het in de handel brengen en het gebruik van diervoeders.
Verordening 2020/354
- Betreft vaststelling van een lijst van bestemmingen voor diervoeders met bijzonder voedingsdoel.
Verordening 1831/2003
- Betreft toevoegingsmiddelen voor diervoeding.
Uitvoeringsverordening 2021/758
- Betreffende de status van bepaalde producten als onder Verordening 1831/2003 vallende toevoegingsmiddelen voor diervoeding en betreffende het uit de handel nemen van bepaalde toevoegingsmiddelen voor diervoeding.
Richtlijn 2002/32
- Betreft ongewenste stoffen in diervoeding.
MB 11/06/1999
- Betreffende de samenstelling van stoffen bestemd voor dierlijke voeding.
Richtlijn 2006/125
- Inzake bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters.
Verordening 609/2013
- Inzake voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen, voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing.
Verordening 2016/127
- Tot aanvulling van Verordening 609/2013 wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften betreffende volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding en wat betreft informatievoorschriften betreffende de voeding van zuigelingen en peuters.
Verordening 2016/128
- Tot aanvulling van Verordening 609/2013 wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften betreffende voeding voor medisch gebruik. Ter vervanging van Richtlijn 1999/21.
Mededeling van de commissie van 25 november 2017
- Inzake de inzake de indeling van voeding voor medisch gebruik.
KB 18/02/1991
- Betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding.
Richtlijn 2019/904
- Betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu.
Uitvoeringsverordening 2020/2151
- Tot vaststelling van regels inzake geharmoniseerde markeringsspecificaties voor kunststofproducten voor eenmalig gebruik die zijn opgenomen in deel D van de bijlage bij Richtlijn 2019/904.
Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik
- Houdende regels inzake aangewezen kunststofproducten voor eenmalig gebruik.
KB 09/12/2021
- Betreffende producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten.
Richtlijn 2002/46
- Deze richtlijn is van toepassing op voorverpakte voedingssupplementen die als voedingsmiddel op de markt worden gebracht. Niet van toepassing op geneesmiddelen als omschreven in Richtlijn 2001/83.
KB 31/5/2021
- Betreffende het in de handel brengen van nutriënten en van voedingsmiddelen waaraan nutriënten werden toegevoegd.
Verordening 1935/2004
- Inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
Verordening 2023/2006
- Betreffende goede fabricagemethoden voor materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
Verordening 10/2011
- Betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
Altijd van
toepassing.
Verordening 1333/2008
- Betreft de lijst levensmiddelenadditieven, inclusief kleurstoffen, zoetstoffen en dragerstoffen, die zijn toegestaan in levensmiddelen, onder de voorgeschreven gebruiksvoorwaarden.
Verordening 231/2012
- Tot vaststelling van de specificaties van de additieven in bijlage II en III bij Verordening 1333/2008.
Uitvoeringsverordening 1321/2013
- Tot vaststelling van de EU-lijst van toegelaten primaire rookaromaproducten voor gebruik als zodanig in of op levensmiddelen en/of voor de bereiding van afgeleide rookaroma’s.
Verordening 1169/2011
- Betreft de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten op etiketten en in reclame.
WWB informatie levensmiddelen
- Nationale aanvulling op Verordening 1169/2011.
Richtlijn 2011/91
- Betreft vermeldingen of merktekens die het mogelijk maken de partij waartoe een levensmiddel behoort te identificeren.
WWB Hoeveelheden voorverpakkingen
- Betreft regels voor het aanduiden van de hoeveelheid op voorverpakkingen.
Richtlijn 2009/34
- Betreft voorwaarden voor gebruik van het e-teken.
WWB Bereiding en behandeling van levensmiddelen
- Artikel 15: regels betreffende de vermelding van de houdbaarheidsdatum en de vermelding van de bewaartemperatuur.
Richtlijn 2007/45
- Betreft de vastgestelde nominale volumes voor voorverpakte producten (o.a. wijnen en gedistilleerde dranken).
Mededeling van de commissie van 13 juli 2017
- Inzake de verstrekking van informatie over stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken. Deze mededeling is bedoeld om ondernemingen en nationale autoriteiten bij te staan bij de toepassing van de nieuwe voorschriften van Verordening 1169/2011.
Verordening 1321/2013
- Bevat een lijst van toegelaten rookaroma’s.
Verordening 1334/2008
- Betreft de lijst van aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen die zijn toegestaan voor gebruik in en op levensmiddelen.
Verordening 2065/2003
- Betreft de samenstelling van en eisen aan rookaroma’s.
Verordening 2018/848
- Betreft de biologische productie en de etikettering van biologische producten.
Uitvoeringsverordening 2021/279
- Betreft bepalingen ter uitvoering van Verordening 2018/848 m.b.t. controles en andere maatregelen ter waarborging van de traceerbaarheid en naleving in de biologische productie en de etikettering van biologische producten.
Verordening 2021/771
- Tot aanvulling van Verordening 2018/848 m.b.t. specifieke criteria en voorwaarden voor de controles van de administratie in het kader van de officiële controles op het gebied van biologische productie en de officiële controles van groepen exploitanten.
Verordening 2021/1165
- Betreft de toelating van bepaalde producten en stoffen voor gebruik in de biologische productie en de opstelling van de lijsten van die producten en stoffen.
Uitvoeringsverordening 2021/2325
- Tot vaststelling, op grond van Verordening 2018/848, van de lijst van derde landen en van de lijst van controleautoriteiten en controleorganen die op grond van artikel 33, lid 2 en 3, van Verordening 834/2007 zijn erkend met het oog op de invoer van biologische producten in de Unie.
Skal voorschriften
- Nationale voorschriften van de toezichthouder voor biologische productie.
Verordening 1924/2006
- Inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.
Verordening 2019/343
- Betreft het gebruik van bepaalde generieke omschrijvingen (afwijkingen van artikel 1, lid 3, van Verordening 1924/2006).
Verordening 1925/2006
- Betreft de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen.
WWB Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen
- Nationale implementatie van Verordening 1925/2006.
Verordening 432/2012
- Betreft de lijst van toegestane generieke gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking of de ontwikkeling en/of gezondheid van kinderen gaan.
Besluit 2013/63
- O.a. richtsnoeren voor de uitwerking van de specifieke voorwaarden voor gezondheidsclaims van artikel 10 van Verordening 1924/2006.
Richtlijn 89/108
- Betreft regels voor het diepvriezen van levensmiddelen en de wijze waarop dit proces moet worden geëtiketteerd.
WWR Diepgevroren levensmiddelen
- Nationale implementatie van Richtlijn 89/108. Bevat onder andere een voorschrift voor de meting van de temperatuur van diepgevroren producten.
Richtlijn 1999/2
- Deze richtlijn omvat regels omtrent etikettering, maximumdosis en voorwaarden voor het gebruik van doorstraalde levensmiddelen.
WWB Doorstraalde waren 1992
- Bevat de lijst van levensmiddelen die mogen worden doorstraald.
Verordening 1332/2008
- Betreft de lijst van voedingsenzymen die zijn toegestaan voor gebruik in levensmiddelen.
Verordening 1829/2003
- Inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.
Verordening 1830/2003
- Betreft de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders.
Uitvoeringsverordening 828/2014
- Betreft voorschriften voor de voorlichting aan de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.
Uitvoeringsverordening 2018/775
- Betreft de voorschriften voor de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel.
Verordening 2024/1143
- Deze verordening betreft de regels voor het gebruik van beschermde oorsprong (BOB) of herkomst (BGA) benamingen op verwerkte producten en gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS). De verordening introduceert ook de mogelijkheid van facultatieve kwaliteitsaanduidingen als “product uit de bergen”.
Richtsnoer 2010/C 341/03
- Richtlijnen voor de interpretatie van de regels vermeld in Verordening 2024/1143.
Verordening 251/2014
- Betreft de aanduiding, aanbiedingsvorm, etikettering en bescherming van geografische aanduidingen (BGA) van gearomatiseerde wijnbouwproducten.
Verordening 2021/1235
- Tot aanvulling van Verordening 2019/787 met regels betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie en het register.
Verordening 2021/1236
- Tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening 2019/787 betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie, het gebruik van symbolen en de controle.
Mededeling van de Commissie 2017/C393/05
- Bevat richtsnoeren voor bedrijven en nationale autoriteiten betreffende de toepassing van het beginsel van kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID) in het kader van Verordening 1169/2011.
Verordening 2073/2005
- Bevat microbiologische voedselveiligheidscriteria (inclusief grenzen voor histamine in visproducten) en proceshygiënecriteria.
WWB bereiding en behandeling levensmiddelen
- Bevat, in aanvulling op Verordening 2073/2005, microbiologische criteria voor Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens en Bacillus cereus.
Diverse Hygiënecodes
- Deze codes bevatten afspraken over microbiologische criteria die de desbetreffende branches zelf, in aanvulling op de regelgeving van de overheid, voor bepaalde activiteiten hebben vastgelegd.
Verordening 2015/2283
- Betreft voorschriften voor het in de Unie in de handel brengen van nieuwe voedingsmiddelen (inclusief ingrediënten).
Uitvoeringsverordening 2017/2468
- Betreft administratieve en wetenschappelijke voorschriften voor traditionele levensmiddelen uit derde landen overeenkomstig Verordening 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen.
Uitvoeringsverordening 2017/2469
- Betreft administratieve en wetenschappelijke voorschriften voor aanvragen bedoeld in artikel 10 van Verordening 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen.
Uitvoeringsverordening 2017/2470
- Betreft de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen overeenkomstig Verordening 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen.
WWB Nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde levensmiddelen
- Geeft uitvoering aan een gedeelte van Verordening 2015/2283 en voorschriften voor gebruik van de term “bereid zonder gentechniek”.
Verordening 2023/915
- Betreft maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen.
Verordening 396/2005
- Betreft de maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in levensmiddelen en diervoeders.
Leidraad van de Commissie
- Betreft het vaststellen van toleranties voor voedingswaarden die op een etiket worden vermeld (document is bedoeld als normdocument voor de controle door toezichthouders).
Specifieke levensmiddelen.
WWB Gereserveerde aanduidingen
- De volgende benamingen moeten en mogen uitsluitend worden gebruikt: azijn, mayonaise, vruchtenwijn, roomijs, mosterd, limonade, frisdrank, bier, alcoholvrij bier, alcoholarm bier, pils, oud bruin, bok of bock, korenwijn, advocaat, vieux, brandewijn, vruchtenbrandewijn en likorette.
Wettelijk verplichte benamingen
- De genoemde benamingen in de volgende wetgeving: cacao- en chocolade; verduurzaamde vruchtenproducten; vruchtensap/limonade; koffie- en cichoreiproducten; melkeiwitten (caseïne en caseïnaten) en verpakte waters moeten en mogen uitsluitend worden gebruikt voor die producten.
Diverse andere gereserveerde aanduidingen
- De genoemde benamingen in de volgende specifieke wetgeving: brood- en meelproducten; suikers en suikerproducten; zuivelproducten; vlees, gehakt en vleesproducten; specerijen en kruiden; olijfolie; smeerbare vetproducten; en gedehydrateerde melkproducten zijn uitsluitend gereserveerd voor deze producten.
Verordening 1308/2013
- Gemeenschappelijke verordening van de markten voor landbouwproducten. Artikel 119: verplichte vermeldingen voor wijn. Artikel 120: facultatieve vermeldingen bij wijn, zoals wijnoogstjaar, wijndruivenrassen en productiemethoden.
Verordening 2019/33
- Tot aanvulling van Verordening 1308/2013 wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie. Bijlage I, deel B bevat pictogrammen betreffende allergenen.
Verordening 2019/787
- Betreft de definitie, omschrijving, presentatie en etikettering van gedistilleerde dranken, het gebruik van de namen van gedistilleerde dranken in de presentatie en etikettering van andere levensmiddelen en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, en het gebruik van ethylalcohol en distillaten uit landbouwproducten in alcoholhoudende dranken.
Gedelegeerde Verordening 2021/1235
- Tot aanvulling van Verordening 2019/787 met regels betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie en het register.
Uitvoeringsverordening 2021/1236
- Tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening 2019/787 betreffende aanvragen tot registratie van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, de bezwaarprocedure, wijzigingen van productdossiers, annulering van de registratie, het gebruik van symbolen en de controle.
Regeling wijn en olijfolie
- Nederlandse implementatie van basisverordening 1308/2013, wat betreft wijn en olijfolie.
Richtlijn 2000/36
- Betreft de samenstelling en verplichte benamingen voor cacao- en chocoladeproducten.
WWB Cacao en chocolade
- Nationale implementatie van Richtlijn 2000/36. Betreft de samenstelling en de etikettering, met in het bijzonder gereserveerde aanduidingen, van cacao en chocolade.
Gedelegeerde Verordening 2023/2465
- Tot aanvulling van Verordening 1308/2013 wat betreft handelsnormen voor eieren.
Verordening 1308/2013
- Deze verordening is de opvolger van Verordening 1234/2007: bijlage VII, deel VI.
Verordening 543/2011
- Nadere bepalingen voor de toepassing van Verordening 1234/2007, wat de sectoren groenten en fruit en verwerkte groenten en fruit betreft.
WWR uitlekgewichten verduurzaamde champignons en zuurkool
- Deze regeling bevat bepalingsmethode voor de uitlekgewichten van verduurzaamde champignons en zuurkool.
Uitvoeringsverordening 1333/2011
- Voorschriften betreffende handelsnormen voor bananen, de controle op de naleving van die handelsnormen en betreffende de mededelingen in de sector bananen (codificatie).
Richtlijn 2001/110
- Betreft de samenstelling en verplichte benamingen voor honing.
WWB Honing
- Implementatie van Richtlijn 2001/10. Bevat afwijkende kengetallen t.o.v. de richtlijn voor wat betreft vrije zuren en niet in water oplosbare stoffen voor sommige honingsoorten.
Richtlijn 1999/4
- Betreft de samenstelling en verplichte benamingen voor extracten van koffie en extracten van cichorei.
WWB Koffie en cichorei-extracten
- Implementatie van Richtlijn 1999/4.
WWB Brood en meel
- Betreft gereserveerde en verplichte aanduidingen. In artikel 6a en 15 staan de eisen aan de hoeveelheid droge stof in broodcategorieën.
WWR Enzymen in brood en meel
- Inzake de enzymen die mogen worden toegevoegd aan meel en bij de bereiding van brood.
WWB Bereiding en behandeling van levensmiddelen
- Artikel 4a: verplichte waarschuwing op pluimveevlees.
Verordening 543/2008
- Betreft de handelsnormen voor vlees van pluimvee. Bijlage V bevat voorwaarden voor het gebruik van termen als “scharrel”.
Verordening 1308/2013
- Definities pluimveevlees: bijlage II, deel VIII.
Besluit Dierlijke producten
- Bevat de voorwaarden voor gebruik van de vermelding “scharrel”.
WWB Specerijen en kruiden
- Betreft de samenstelling en toegestane benamingen voor specerijen en kruiden.
Richtlijn 2001/111
- Samenstelling en zuiverheidseisen diverse suikerproducten.
WWB Suikers
- Nationale implementatie van Richtlijn 2001/111. Artikel 16: in afwijking van Verordening 1169/2011 hoeft de netto-inhoud niet worden vermeld op verpakkingen kleiner dan 20 g.
Richtlijn 2001/113
- Benamingen en samenstellingen van kastanjepasta en vruchtenjam of -confituur, -gelei en -marmelade.
WWB Verduurzaamde vruchtenproducten
- Nationale implementatie van Richtlijn 2001/113.
Vrijstellingsbesluit jam met verlaagd suikergehalte
- Vrijstelling wordt verleend van artikel 13 van WWB Verduurzaamde vruchtenproducten 2002 voor als jam met verlaagd suikergehalte of confituur met verlaagd suikergehalte aangeduide waren met een suikergehalte dat ten minste 30% verlaagd is, waarin suikers niet gedeeltelijk zijn vervangen door zoetstoffen.
Verordening 2022/2104
- Betreffende de handelsnormen voor olijfolie.
Regeling wijn en olijfolie
- Nationale implementatie van Verordening 1308/2013 voor wat betreft olijfolie.
Verordening 1308/2013
- Bijlage VIII, aanhangsel II: benamingen smeerbare vetproducten.
WWB Smeerbare vetproducten
- Bak- en braadproducten; eis aan gehalte aan erucazuur en isomeren.
Verordening 1760/2000
- Betreft de vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten. Artikel 12 bevat definities, zoals: gehakt vlees, afsnijdsels en versneden vlees.
Verordening 1825/2000
- Uitvoeringsverordening van Verordening 1760/2000. Bevat aanvullende etiketteringsregels voor o.a. afsnijdsels en voorverpakt uitgesneden vlees.
WWB Vlees, gehakt en vleesproducten
- Bevat definitie gehakt, die afwijkend is van de Europese definitie voor gehakt vlees. Vermelding “half om half” en “mager” voor vleesbereidingen.
Verordening 1337/2013
- Regels voor het vermelden van het land van oorsprong of de plaats van herkomst voor vers, gekoeld of bevroren vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee.
Regeling dierlijke producten
- Regels met betrekking tot dierlijke producten.
Verordening 1379/2013
- O.a. aanvullende vermeldingen voor vis: handelsbenaming, productiemethode, vangstgebied.
WWR Handelsbenamingen vis
- Bevat de lijst met handelsbenamingen, bedoeld in artikel 37, eerste lid, van Verordening 1379/2013.
Richtlijn 2001/112
- Betreft samenstellingseisen en benamingen van vruchtensappen, nectars en most.
WWB Vruchtensappen
- Wijzigt Richtlijn 2001/112 inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten.
WWB Bereiding en behandeling van levensmiddelen
- Artikel 11: cafeïne/kinine gehalte limonade/frisdrank.
Richtlijn 2009/54
- Benamingen en eisen aanvullende gegevens water, mineraalwater, bronwater.
WWB Verpakte waters
- Nationale implementatie van Richtlijn 2009/54. Bevat aanvullende criteria, o.a. gerelateerd aan de Drinkwaterwet.
Verordening 1308/2013
- Bijlage VII, deel III en IV: definities en benamingen voor melk en andere zuivelproducten.
WWB Zuivel
- Nationale implementatie van diverse zuivelrichtlijnen. Betreft melk, karnemelk, yoghurt, vla, kaas, kwark.
Richtlijn 2015/2203
- Betreft de wetgeving met betrekking tot voor menselijke voeding bestemde caseïne en caseïnaten.
WWR Caseïne en caseïnaten 2016
- Nationale implementatie van Richtlijn 2015/2203.
Richtlijn 2001/114
- Betreft bepaalde voor menselijke voeding bestemde, geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde verduurzaamde melk.
WWR Gedehydrateerde melk 2003
- Nationale implementatie van Richtlijn 2001/114. Betreft melkpoeder, koffieroom, gecondenseerde melk en dergelijke.
Regeling dierlijke producten
- Betreft de samenstellingseisen aan Goudse, Edammer en Commissiekaas.
Keuringsreglement COKZ kaas
- Betreft rijkskaasmerken en kaasbereiding.
Verordening 445/2007
- Houdende enkele toepassingsbepalingen van Verordening 2991/94 tot vaststelling van normen voor smeerbare vetproducten en van Verordening 1898/87 betreffende de bescherming van de benaming van melk en zuivelproducten.
Overige
groepen.
Besluit diervoeders 2012
- Betreft regels inzake diervoerder.
Regeling diervoeders 2012
- Betreft voorschriften inzake diervoerder.
Verordening 183/2005
- Betreft vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne.
Verordening 1069/2009
- Betreft vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten.
Verordening 142/2011
- Betreft uitvoering van Verordening 1069/2009 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot uitvoering van Richtlijn 97/78 wat betreft bepaalde monsters en producten die vrijgesteld zijn van veterinaire controles aan de grens krachtens die richtlijn.
Verordening 767/2009
- Betreft het in de handel brengen en het gebruik van diervoeders.
Verordening 2020/354
- Betreft vaststelling van een lijst van bestemmingen voor diervoeders met bijzonder voedingsdoel.
Verordening 1831/2003
- Betreft toevoegingsmiddelen voor diervoeding.
Uitvoeringsverordening 2021/758
- Betreffende de status van bepaalde producten als onder Verordening 1831/2003 vallende toevoegingsmiddelen voor diervoeding en betreffende het uit de handel nemen van bepaalde toevoegingsmiddelen voor diervoeding.
Richtlijn 2002/32
- Betreft ongewenste stoffen in diervoeding.
Richtlijn 2006/125
- Inzake bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters.
Verordening 609/2013
- Inzake voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen, voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing.
Verordening 2016/127
- Tot aanvulling van Verordening 609/2013 wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften betreffende volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding en wat betreft informatievoorschriften betreffende de voeding van zuigelingen en peuters.
Verordening 2016/128
- Tot aanvulling van Verordening 609/2013 wat betreft de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften betreffende voeding voor medisch gebruik. Ter vervanging van Richtlijn 1999/21.
Mededeling van de commissie van 25 november 2017
- Inzake de inzake de indeling van voeding voor medisch gebruik.
Richtlijn 2019/904
- Betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu.
Uitvoeringsverordening 2020/2151
- Tot vaststelling van regels inzake geharmoniseerde markeringsspecificaties voor kunststofproducten voor eenmalig gebruik die zijn opgenomen in deel D van de bijlage bij Richtlijn 2019/904.
Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik
- Houdende regels inzake aangewezen kunststofproducten voor eenmalig gebruik.
Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik
- Betreffende regels inzake kunststofproducten voor eenmalig gebruik, producten van oxo-degradeerbare kunststoffen en kunststofhoudend vistuig.
Besluit beheer verpakkingen 2014
- Betreffende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval.
Richtlijn 2002/46
- Van toepassing op voorverpakte voedingssupplementen die als voedingsmiddel op de markt worden gebracht. Niet van toepassing op geneesmiddelen als omschreven in Richtlijn 2001/83.
WWB Voedingssupplementen
- Nationale implementatie van Richtlijn 2002/46.
WWB Kruidenpreparaten
- Bevat de lijst van planten die niet mogen worden gebruikt en de lijst planten die worden geacht toxische pyrrolizidine-alkaloïden te bevatten. Niet van toepassing op kruiden bestemd voor medische preparaten.
WWR Vrijstelling voedingssupplementen
- Betreffende de aanwezigheid van vitamines A, B6 en D in voedingssupplementen
Verordening 1935/2004
- Inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
Verordening 2023/2006
- Betreffende goede fabricagemethoden voor materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.
Verordening 10/2011
- Betreffende materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.