
Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.
Een ongeopend pak melk de prullenbak in, omdat de tekst ‘na openen beperkt houdbaar’ te vaag klinkt voor veel consumenten. Kilo’s onverkochte saté in de supermarkt, omdat het zonnetje uitbleef en de BBQ’s ongebruikt bleven. Of een perfecte paprika die volgens de standaard van de retailer te klein is en het schap niet haalt.
Verspilling kost niet alleen geld, het kost ook grondstoffen en CO₂. Én, het is zeker niet ethisch verantwoord in een wereld met grote voedseltekorten. Gelukkig laten steeds meer producenten en nieuwe initiatieven zien dat verspilling voorkomen kan worden.
Elk jaar gaat in Nederland zo’n 2 miljard kilo voedsel verloren. Een flink deel daarvan bij de consument thuis. Vaak door onduidelijkheid over houdbaarheidsinformatie op de verpakking. Is een product met een verlopen houdbaarheidsdatum nog veilig?
Ja, ten minste, wanneer de tekst op de verpakking ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) is. Want dat betekent dat het product na de datum nog wel goed kan zijn en je daar je zintuigen voor mag gebruiken. Kijk, ruik en proef zelf maar. Producten waarbij de houdbaarheid wordt aangegeven met de tekst ‘te gebruiken tot’ (TGT) zijn juist zeer bederfelijk. Na de datum is het product dus niet meer veilig.
Voor de consument is dit vaak al onduidelijk, maar ook voor personeel in de horeca of de zorg is het ingewikkeld hoe hiermee om te gaan. Zelfs producenten worstelen met de vraag hoe zij hun producten moeten etiketteren met de juiste houdbaarheidsvermelding en -data.
Inmiddels worden er vele initiatieven genomen om voedselverspilling tegen te gaan. Een aantal voorbeelden:
AI bepaalt het kortingspercentage van Raclette
Bij supermarktketen Monoprix in Frankrijk voorspelt AI het weer en het winkelgedrag. Is het koud en guur? Dan hoeft Raclette-kaas niet direct een kortingsticker, de kans dat mensen het nog kopen is groot. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Warm weer betekent een hoger kortingspercentage. Resultaat: meer omzet, minder verspilling.
THT? Gebruik je zintuigen
De verwarring tussen de betekenis van THT en TGT is hardnekkig. Daarom gebruiken steeds meer producenten heldere iconen: een oog, neus en mond voor THT, een hand met stopteken voor TGT. Want ‘kijk, ruik, proef’ werkt…
Met Mimica Touch voel je of vis nog goed is
Sommige innovaties zijn zó logisch dat je je afvraagt waarom ze er niet altijd al waren. Zoals Mimica Touch, een gel-label dat van glad naar bobbelig verandert als het product niet meer vers is. Geen stress over houdbaarheid, gewoon even voelen. Het wordt nu getest op zuivel en vlees.
Van sinaasappelschil naar shampoo
PeelPioneers haalt etherische olie uit afgedankte sinaasappelschillen, bijvoorbeeld uit de retail. Die olie eindigt in cosmeticaproducten. Niet alleen circulair, maar ook een mooi verhaal voor op de verpakking.
Houdbaarheidsdatum weg van azijn of suiker
Lange houdbare producten, zoals azijn, suiker of wijn worden soms weggegooid, puur omdat er een datum op staat. Maar wettelijk hoeft die datum daar vaak niet op. Schrappen dus.
Er zijn volop kansen om verspilling aan te pakken, maar ook regels waar je niet omheen kunt. De Green Deal en SDG (Sustainable Development Goal) 12.3 vragen om een halvering van voedselverspilling tegen 2030. De Europese CSRD richtlijn dwingt je om daar transparant over te rapporteren. En de Europese PPWR verordening vraagt om verpakkingen die zowel afval als verspilling tegengaan.
Dat vraagt om slimme keuzes. Over bijvoorbeeld etiketteksten en claims, het CO2 reductieplan, gebruik van verpakking en hoe om te gaan met reststromen.
Bij Précon combineren we juridische kennis met praktische toepassingen. Zo helpen we voedselproducenten met:
Door duurzaamheid niet als een losse verplichting te zien, maar als een integraal onderdeel van je interne bedrijfsvoering, kun je op lange termijn meerwaarde creëren. Dit helpt niet alleen bij het voldoen aan klantvragen en wetgeving, maar draagt ook bij aan je aantrekkelijkheid als werkgever en je concurrentiepositie. Benieuwd hoe jouw bedrijf de volgende stap kan zetten? Onze consultants helpen je graag met een duurzaamheidsstrategie op maat. Neem contact op via info@precongroup.com, NL +31 (0)30 308 0618 of BE +32 (0)3 616 08 69.
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.