Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.
De plasticsoep, veroorzaakt door plastic zwerfafval, is een internationaal erkend milieuprobleem. 85% van het afval op Europese stranden is plastic, waarvan de helft wegwerpplastic. Voor de 10 meest gevonden wegwerpplastic artikelen op Europese stranden heeft de Europese Unie nieuwe regels opgesteld. Dit artikel zet deze nieuwe regels op een rijtje.
De nieuwe regels zijn opgenomen in de zogenoemde Single-Use-Plastics-richtlijn (SUP-richtlijn); Richtlijn (EU) 2019/904. Deze richtlijn heeft als doel om de schadelijke effecten van bepaalde kunststofproducten te voorkomen en te verminderen. Daarbij moet de SUP-richtlijn bijdragen aan de beoogde transitie naar een circulaire economie met innovatieve en duurzame bedrijfsmodellen, producten en materialen. De SUP-richtlijn draagt de lidstaten op om nationale maatregelen te treffen voor de 10 meest gevonden wegwerpplastic artikelen op Europese stranden:
De Nederlandse overheid heeft de SUP-maatregelen overgenomen in het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik en het Besluit beheer verpakkingen 2014. Deze maatregelen verbieden de handel op bepaalde plastic producten. Voor andere producten gelden productvereisten, een markeringsplicht of uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Ook zijn er maatregelen getroffen voor gescheiden inzameling en consumptievermindering van wegwerpplastic artikelen. De nieuwe maatregelen worden hieronder verder toegelicht.
Sinds 3 juli 2021 bestaat er een handelsverbod op de onderstaande artikelen. Bestaande voorraden mogen nog wel worden verkocht:
Vanaf 3 juli 2024 komt er een handelsverbod bij op drankverpakkingen van 3 liter of minder met losse doppen en deksels (m.u.v. medisch gebruik). Doppen en deksels dienen vanaf dan vast te zitten aan de fles, zodat deze automatisch worden ingeleverd voor recycling en niet in het milieu terecht komen. Bovendien moeten de drankverpakkingen met ingang van 2025 voor ten minste 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dat percentage zijn opgehoogd naar 30%.
Daarbij is het sinds 3 juli 2021 verplicht bepaalde artikelen te voorzien van een markering. De specificaties voor deze markering zijn opgenomen in Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2151. De markering laat de consument zien dat er kunststof in het product aanwezig is, hoe het product niet moet worden weggegooid en dat zwerfafval schadelijk is voor het milieu. Het gaat hierbij om de volgende artikelen:
De SUP-richtlijn introduceert ook een producentenverantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid houdt in dat producenten mee moeten gaan betalen aan het nemen van bewustwordingsmaatregelen richting consumenten en het opruimen van zwerfafval. Producenten van kunststofhoudend vistuig droegen deze verantwoordelijkheid al langer.
Vanaf 5 januari 2023 gaat de regel ook in voor de producenten van onderstaande artikelen:
Op een later te bepalen tijdstip krijgen ook de producenten van ballonnen (m.u.v. industriële en professionele toepassingen) en vochtige doekjes te maken met zo’n uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.
In 2025 moet in de EU 77% van de drankflessen tot drie liter, met inbegrip van doppen en deksels, gescheiden worden ingezameld. In 2029 moet dit percentage opgehoogd zijn naar 90%. Om dit doel te bereiken heeft Nederland statiegeld ingevoerd op drankverpakkingen van 3 liter of minder.
Er bestaat voor drinkbekers en voedselverpakkingen, met inbegrip van doppen en deksels, vooralsnog niet altijd een alternatief. Voor deze producten geldt dat de lidstaten in 2026 moeten kunnen aantonen dat het gebruik ervan zichtbaar is verminderd t.o.v. 2022. De nationale overheden moeten bovendien maatregelen nemen om consumenten voor te lichten en verantwoordelijk consumentengedrag te stimuleren. De overheden zijn ook bevoegd om andere passende maatregelen te treffen om het doel te bereiken.
Onze Food Law Guide is voor u de oplossing. Voor meer informatie neemt u contact op via +31 (0)30 – 65 66 010 of mailt u naar foodlawguide@precongroup.com.
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.