Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

Duurzaamheidsrapportage
op basis van de CSRD.

De CSRD verlangt van bedrijven een uitgebreide rapportage over duurzaamheid.
Onze consultants geven je een praktische uitleg van alle CSRD-verplichtingen. Ze bieden jou een helder stappenplan-op-maat, zodat het duurzaamheidsrapport dat jij publiceert voldoet aan de eisen van de CSRD.

Desgewenst stellen we voor jou het duurzaamheidsrapport op of helpen we je bij het concretiseren van jouw beleidsplannen. Précon werkt samen met de accountancy-wereld, daarmee kunnen waarborgen we dat onze advisering en resultaten voldoen aan de eisen van de accountant.

Waarmee kunnen wij onze klanten helpen?

  • Uitleg CSRD-verplichtingen
  • Stappenplan-op-maat
  • Tool voor analyse en beoordeling duurzaamheidsissues
  • Hulp bij opvragen van alle vereiste informatie en data
  • Schrijven van het duurzaamheidsrapport
  • Opstellen van beleidsplannen
Direct contact

Onze aanpak.

Précon heeft een roadmap voor de CSRD opgesteld, waarin een duidelijke richting en strategie wordt uitgezet op een tijdlijn. Deze roadmap wordt is in samenspraak met jou op maat gemaakt, afhankelijk van jouw wensen en de stand van zaken bij jouw organisatie.

In de meeste gevallen starten we met een reeks workshops over de ‘dubbele materialiteitsanalyse en -beoordeling’, waar ook alle interne en externe stakeholders bij worden betrokken. Het resultaat van de workshops is een lijst van materiele issues, die de basis vormen voor het duurzaamheidsrapport.

In overleg met jou helpen we je bij het verzamelen van de benodigde informatie, het schrijven van het duurzaamheidsrapport en de vertaalslag naar jouw beleid.

Direct contact

Gerelateerde trainingen.

Veelgestelde vragen.

Wat is het doel van de CSRD?

In opvolging van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) is in 2022 in de EU de Corporate Sustainability Reporting Directive aangenomen, inclusief de daarbij horende European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

De CSRD voorziet er in dat bedrijven door middel van de publicatie van een duurzaamheidsrapport informatie verschaffen over de impacts, risico’s en kansen van hun bedrijf ten aanzien van zogeheten ESG-thema’s (Environmental, Social, Governance).

Doel van de CSRD is transparantie en goed vergelijkbare informatie van bedrijven te verkrijgen over hun strategieën, doelstellingen en prestaties op duurzaamheid. Deze informatie biedt inzicht aan investeerders en geven daarmee, zo is de gedachte, een boost aan duurzame investeringen.

Waarover moet mijn bedrijf precies rapporteren?

In de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) staan voor een deel algemene rapportage-eisen waar ieder bedrijf over moet rapporteren. Daarnaast worden specifieke thematische rapportage-eisen gesteld, die alleen gelden als deze voor een bedrijf als ‘materieel’ zijn beoordeeld.

De algemene rapportage-eisen gaan bijvoorbeeld over de governancestructuur van het bedrijf, de strategie en het businessmodel in relatie tot duurzaamheid. De thematische standaarden gaan over de verschillende Environmental, Social en Governance-onderwerpen.

Hoe zorg ik dat de accountant betrokken blijft bij de duurzaamheidsrapportage?

Zorg voor goede (“auditable”) verslaglegging van de verschillende (proces)stappen. En bespreek deze regelmatig met de accountant. Je zorgt er op die manier voor dat de accountant goed is geïnformeerd en hij of zij vertrouwen heeft en houdt in het hele proces.

Valt mijn bedrijf onder de CSRD?

Er zijn een aantal criteria waar een bedrijf aan moet voldoen om onder de CSRD te vallen:

  • Grote beursgenoteerde bedrijven met > 500 werknemers, met reeds een rapportageverplichting onder NFRD
  • Bedrijven die voldoen aan ten minste 2 van de volgende 3 criteria:
    • 50 miljoen omzet
    • 25 miljoen op balans
    • 250 werknemers
  • Beursgenoteerde MKB-bedrijven
  • Non-EU bedrijven met een omzet > 150 miljoen in de EU
Wanneer moet mijn bedrijf een duurzaamheidsrapportage hebben?

Voor diverse bedrijven gelden verschillende timings. De tijdlijn die in de CSRD wordt gegeven is als volgt:

Bedrijf Tijdlijn
Grote beursgenoteerde bedrijven met > 500 werknemers,
met reeds een rapportageverplichting onder NFRD
Boekjaar 2024, rapportage in 2025
Bedrijven die voldoen aan ten minste 2 van de volgende 3 criteria:

  • 50 miljoen omzet
  • 25 miljoen op balans
  • 250 werknemers
Boekjaar 2025, rapportage in 2026
Beursgenoteerde MKB-bedrijven Boekjaar 2026, rapportage in 2027
Non-EU bedrijven met een omzet > 150 miljoen in de EU Boekjaar 2028, rapportage in 2029
Wat staat er in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS)?

De ESRS-standaarden zijn een uitwerking van de CSRD en geven inhoudelijke eisen aan de informatie in het duurzaamheidsrapport. Een uitgebreide uitleg vind je in onze whitepaper over CSRD.

Wat wordt bedoeld met de dubbele materialiteitsanalyse?

Dubbele materialiteit is de onderneming bekijken vanuit twee invalshoeken:

  • de impact OP de onderneming (de financiële materialiteit) én
  • de impact VAN de onderneming (de impact materialiteit).

Wat voor een bedrijf ‘materiële issues’ zijn, wordt bepaald aan de hand van de zogeheten dubbele materialiteitsanalyse. Bedrijven moeten een risico-analyse en impact assessment doen, waarmee de ‘meest materiele’ risico’s en impacts kunnen worden benoemd.

Wat is de rol van de accountant bij de duurzaamheidsrapportage?

De invoering van de CSRD heeft ook de rol van accountants uitgebreid. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor de controle van de jaarrekening, maar ook voor de duurzaamheidsrapportages.

Vooralsnog geldt de zogeheten ‘limited assurance’. Dit betekent dat de controle van het rapport wordt gedaan op een manier dat de risico’s tot een redelijk niveau zijn teruggebracht. Het is belangrijk om te weten dat de accountant niet alleen de uitkomst van het rapport beoordeelt, maar ook het proces. Zo zal de accountant beoordelen of de stappen van de dubbele materialiteit goed zijn doorlopen en of de resultaten valide zijn. Ook wordt beoordeeld waar de in het rapport opgenomen informatie is verzameld en wat de kwaliteit van de gegevens is. Het is daarom nuttig om de accountant tussentijds actief te informeren over de stand van zaken.

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?

Onze professionals helpen je graag!

Direct contact