Online training voor de Voedselbank.
Wat is de aanleiding?
Voor de vrijwilligers van Voedselbanken Nederland is het belangrijk om te weten wanneer producten nog veilig uitgegeven kunnen worden en wanneer uitgifte niet meer veilig is. Voorheen konden vrijwilligers van de Voedselbank via een website meer leren over voedselveiligheid, maar deze lesstof is verouderd.
Belang van voedselveiligheid.
Onze collega Ester Boone, consultant op het gebied van voedselveiligheid én bestuurslid bij Voedselbank Deventer, heeft daarom een samenwerking geïnitieerd. Een op maat gemaakte e-learning van Précon over voedselveiligheid voor alle vrijwilligers die bij de Voedselbank werken.
Précon heeft de maatwerktraining ontwikkeld en gedoneerd aan Voedselbanken Nederland. Daar bovenop heeft Précon twee openbare trainingen (‘Vertil je niet’ en ‘Plaagdierenwering en -bestrijding’) beschikbaar gesteld voor de medewerkers van de Voedselbank. Précon wil hiermee een bijdrage leveren aan het verhogen van het bewustzijn en de kennis op het gebied van voedselveiligheid bij alle vrijwilligers.
"Deze mooie online training van Précon maakt de kennis van de vrijwilligers over voedselveiligheid actueel. Heel belangrijk en ook nog leuk om te doen."
De maatwerktraining zoomt in op de specifieke kennis van voedselveiligheid die nodig is voor het werken bij een voedselbank. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het transport? Of hoe lang blijft tomatenketchup goed na het verstrijken van de THT-datum? In samenwerking met de voedselveiligheidsdeskundigen van Voedselbanken Nederland en de deskundigen van Précon is deze informatie verzameld. Er zijn foto’s gemaakt bij een lokale voedselbank om voorbeeldsituaties te verduidelijken. Ook de vrijwilligers van Voedselbank Deventer hebben in de pilot geholpen met het testen van deze training.
Alle 11.700 vrijwilligers van Voedselbanken Nederland kunnen inmiddels gratis de online trainingen volgen en zo voedselveilig werken.
Over het bedrijf.
In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbank helpt diegenen die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. Om hun klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken zij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van hun klanten te vergroten, werken ze samen met lokale organisaties die hun klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.
Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?
Onze professionals helpen je graag!